onsdag den 19. december 2012

kulturfortællinger - med mange stemmer

Det tværkulturelle:
Den tværkulturelle model, kan bruges til at pege på forskellige tendenser når kulturer mødes. Hvis man bruger denne model, skal man passe på, at man ikke kommer til at have en stereotyp holdning til visse folke grupper. Det kan f.eks. være, at alle indvandre er kriminelle. Man skal hellere kigge på hvilke kår de kommer fra. Danmark er en moderne kultur, hvorimod de kommer fra en traditionel kultur, med mange regler og normer.
 Hvis man bruger denne model og kigger på, hvordan det kan være, giver det somme tider et bedre overblik. Så kan man kigge på, hvordan den almindelige danske unge begår sig i det moderne samfund og hvordan en indvandrer gør det. Danske unge er vant til at have 'frihed under ansvar', mens indvandrer måske har flere forpligtelser i hjemmet. 
Men ikke alle indvandre har det, mange lever måske efter danske vilkår og har 'frihed under ansvar', som vi kender det fra os danskere. 
Det er vigtigt at man ser på hvordan kulturerne er, inden man siger noget om andre folkefærd.

Det transkulkurelle

Den transkulturel forståelse af kultur betyder at se på kultur gennem kultur. Udgangspunktet i den transkulturelle model er, at det ikke er kulturer der mødes, men mennesker. Hver gang at der sker sådan et møde udveksles og skabes der kultur, hvilket gør kultur til en dynamisk proces. Den der betragter kultur er således kulturbærer og må forholde sig til at han betragter den andens kultur gennem sin egen kultur. En objektiv måde at forholde sig til kulturmødet er en forestilling der rummer en fare for fejlfortolkninger og for at undgå dette, må den der betragter kultur have et dobbeltblik, der både kan vendes indad og udad.


Forforståelse og redundans 

Forforståelse er når man har en viden, det bygger på sine egne erfaringer fra barns ben. Det kan fx være, når man som pædagog går ned i børnehøjde når man snakker med børn, fordi at det gjorde pædagogerne da man selv gik i børnehave.
I bogen henviser forfatteren, Hanne Hede Jørgensen, til antropologen Gregory Bateson, der mener at forforståelse muliggør begrebet redundans. Redundans begrebet går ud på at mennesker kan forstå hvad hinanden snakker om uden at gå i detaljer.

Ændre sit perspektiv
For at ændre sit perspektiv på en given ting, er man til at flytte sig og kigge ud over egen horisont. Det er vigtigt man er åben overfor nye ting og tiltag, for at kunne forstå andres kultur. Det er vigtigt, at man ser ting i det store hele og ikke kun i de små. 
F.eks. nytter det ikke noget at sige at alle indvandrer piger er kedelige og bare sidder derhjemme. Måske man skulle tænke i det store perspektiv og på den måde ændre sit perspektiv på denne holdning. Det kan jo f.eks. skyldes at de er fattige og/eller hun har mange huslige pligter.

peace out
Nikolaj Zakis Svoldgaard


ps. Jeg undskylder meget den alt for sene opdatering på min blog (til lærerne) . Jeg har bare fuldstændig glemt det, men nu er den her.



 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar